Din handlekurv er tom.
NTNU har, som landets største universitet, en sentral posisjon i forskning og verdiskaping. Derfor er det et nasjonalt mål å samle fagmiljøene og styrke kunnskapsklyngen rundt Gløshaugen. Campussamlingen skal legge til rette for økt tverrfaglighet og samarbeid på tvers av disipliner, samt gi bedre kvalitet i utdanning, forskning, innovasjon og formidling.
Prosjektet innebærer at de humanistiske og samfunnsvitenskapelige fagmiljøene på Dragvoll flyttes til Gløshaugen. Slik får NTNU en helhetlig campus der over 8 000 studenter og mer enn 1 000 ansatte kan samles og samhandle. Resultatet blir et levende, urbant universitetsmiljø som knytter kunnskap tettere til byutviklingen i Trondheim.
Betydelig kostnadsreduksjon, men med sterkt verdifokus
Regjeringen satte krav om at kostnadene måtte reduseres for at prosjektet skulle få en investeringsbeslutning. Kostnaden ble redusert betraktelig. Det fikk de til med tidligfaserammeverket verdistyrt prosjektutvikling (VPU), som gir en systematisk tilnærming til prosjekter i tidligfase, samt metoden design-to-cost.
Et prosjekt av denne størrelsen krever solid styring fra start til mål. I forprosjektet ble det utført omfattende analyser for å tilpasse omfanget slik at det ble økonomisk bærekraftig å gjennomføre, innenfor business caset.
– Sammen med Statsbygg sørget vi for å nedskalere omfanget og vi bidro til at prosjektet kom innenfor bevilget ramme i oppdragsbrev fra Kunnskapdepartementet, sier Magne Lilleland-Olsen.
Magne er ekspert på tidligfase, og ledet teamet fra Metier som bistod Statsbygg i å utvikle metodikk, strategi og kostnadsstyringen av forprosjektet.
– Med et sterkt verdifokus har vi bistått Statsbygg med å redusere kostnadene for prosjektet med ca. 40 prosent samtidig som prosjektutløsende behovene blir oppfylt, sier Magne.
Kutt med kontroll ga grønt lys
I samarbeid med Statsbygg har Metier laget en gjennomføringsstrategi for prosjektet. Strategien omfatter en faseinndeling med flere byggetrinn og en oppdeling i ni delprosjekter: seks bygg- og ombyggingsprosjekter, ett infrastruktur- og landskapsprosjekt, ett prosjekt for brukerutstyr og ett for å ivareta helhet og koordinering på tvers.
Hvert delprosjekt har fått tilhørende kontraktstrategier for å engasjere de beste rådgiverne, arkitektene og entreprenørene til rett tid.
– En nedbrytning av et megaprosjekt i flere delprosjekter gjør prosjektet mer håndterbart, og øker sannsynligheten for å levere prosjektet innenfor tid, kost og med tilfredsstillende kvalitet, sier Magne
Strategien tar hensyn til at NTNU skal være i drift under utbyggingen. Prosjektet planlegger rekkefølgen på byggearbeidene for å minimere forstyrrelser for universitetets ansatte og studenter.
Vår erfaring med tidligfase i komplekse prosjekter har vært viktig for å rigge prosjektet for en gjennomføring med kontroll og god fremdrift:
– Metier kom inn i en krevende fase av prosjektet med sine fagressurser, og bisto Statsbygg i prosessen med å redusere kostnadene. Det var et viktig bidrag for å sette fokus på de viktige tingene slik at vi kunne få en investeringsbeslutning i prosjektet, sier prosjekteier Linda Sunde Eriksen i Statsbygg.
Prosjektet fikk reduserte kostnader gjennom oppdeling i delprosjekter, optimalisering av arealutnyttelse, prioritering av nødvendige funksjoner og med ambisjoner basert på konkrete referanser. Dette ga prosjektet en mye sterkere forankring og legitimitet.
Styringsrammen for utbyggingen er nå på ca. 7,3 milliarder kroner innenfor et nedskalert, men gjennomførbart, prosjektomfang.
– Vi gikk fra et prosjekt som kunne koste 10–12 milliarder kroner, til et prosjekt på rundt 7 milliarder. Med bevisste prioriteringer sett opp mot prosjektets langsiktige mål fikk vi til et prosjekt som både er økonomisk bærekraftig og møter behovene, sier Magne.
Dette får Norge igjen for investeringen
NTNU Campussamling er en strategisk investering som vil ha positive effekter for både samfunn, miljø og utdanning når prosjektet står ferdig. Noen av de viktigste forventede gevinstene er at Norge får styrket konkurranseevne innen teknologi, forskning og høyere utdanning ved å samle fagmiljøene.
Samtidig vil studentene få et bedre læringsmiljø i mer moderne fasiliteter som fremmer samarbeid på tvers av ulike fagområder. NTNU vil bli mer attraktivt internasjonalt, og mer effektiv bruk av arealer og felles campus reduserer unødvendige reiser mellom studiestedene.
– Det mest motiverende for meg er å vite at vi bidrar til å realisere samfunnsnyttige prosjekter på en måte som gjør at pengene faktisk strekker til. Når vi bruker fellesskapets midler må vi være sikre på at de gir mest mulig verdi tilbake, sier Magne.
Metiers bidrag i NTNU Campussamling har vært å bidra til at disse langsiktige effektene faktisk kan realiseres. Sammen med Statsbygg, og gjennom en felles innsats for styring, kontroll og kostnadseffektivitet, har prosjektet fått en solid plattform. Visjonene er oversatt til konkrete planer med realistiske rammer.
Prosjektet har kontroll på risikoene, et gjennomførbart budsjett og en tydelig plan for utførelse. Dette er de kritiske forutsetningene for at de planlagte gevinstene skal bli virkelighet.
NTNU Campussamling løfter kunnskaps-Norge, og Metier er stolt over å få bidra til at vi lykkes med et samfunnsviktig megaprosjekt.

Tjenester
Et godt resultat starter med en god tidligfase
Det du gjør i tidligfase har store utslag i gjennomføring. Les mer om hvordan vi kan bidra i ditt prosjekt i tidligfase, så du får mer ut av tilgjengelige ressurser.